Het jubileumjaar van “Robustelly, 250 jaar jong” zal op zondag 2 oktober aanstaande worden afgesloten met een heel bijzonder concert in de St. Lambertuskerk van Helmond. In de afgelopen maanden werd door de Robustelly Society Helmond op een bijzondere wijze aandacht gegeven aan het feit dat het prachtige orgel 250 jaar geleden werd gebouwd voor de abdij van Averbode door Guillaume Robustelly en dat het in 1822 naar Helmond werd verplaatst naar de St. Lambertuskerk. Stond vooral het beroemde orgel centraal in de programma’s van de Zomerserie, op zondag 2 oktober zullen negen hoornisten samen met het  Robustelly-orgel een fantastisch themaprogramma uitvoeren. De professionele hoornisten maken nagenoeg allen deel uit van symfonieorkesten uit Nederland en staan onder leiding van Herman Jeurissen. Stadsorganist Jan van de Laar neemt het orgel-aandeel voor zijn rekening.

Speciaal voor dit concert maakte Herman Jeurissen bewerkingen voor uitgebreid hoornensemble en orgel. De combinatie van zoveel hoorns met de kleurrijke klanken van ‘Robustelly’ zullen iedere bezoeker verrassen: Jeurissen is er in geslaagd om in zijn arrangementen de koperklanken met die van het orgel op ongekende wijze te laten versmelten.

Het programma heeft als thema “Rondom César Franck en Anton Bruckner” Deze twee grote componisten uit de 19e eeuw waren beide organist en praktisch tijdgenoten van elkaar: César Franck leefde van 1822 – 1890 en Anton Bruckner van 1824 – 1896. César Franck werd geboren in het jaar dat het Robustelly-orgel naar Helmond kwam. Waar Franck een uitgebreid repertoire voor orgel componeerde, deed Bruckner dat nagenoeg niet. Wel gebruikten zij beiden symfonische uitgangspunten in hun composities, werden ze beiden sterk beïnvloed door de vernieuwingen van Richard Wagner en huldigen zij beiden het motto: “het orgel is mijn orkest”

Het uitgebreide, unieke programma is verdeeld in twee blokken en daarom ook voorzien van een pauze met koffie en thee. Tenslotte is het heel speciaal concert! Speciaal, ook vanwege de bewerkingen die Herman Jeurissen maakte van alle stukken die met hoorn(s) en orgel worden uitgevoerd. Het repertoire varieert van weldadig kalme en romantische werken tot virtuoze en indringende muziek: de akoestiek van de kerk wordt volop gebruikt! In het programma zijn ook originele stukken opgenomen voor orgel-solo van César Franck, terwijl van Bruckner er een virtuoze bewerking uit diens Nulte Symphonie is geprogrammeerd.

De professionele tak van het hoornensemble Capricorno bestaat uit de volgende hoornisten:

  • Mees Vos
  • Lia Olthoff
  • Marielle van Pruijssen
  • Hendrik Marinus
  • Margreet Mulder
  • Kirsten Jeurissen
  • Lucas Jansen
  • Yeonji Yu

Jan van de Laar is de organist en de algehele leiding is in handen van Herman Jeurissen.

De toegang bedraagt € 10,00 (in tegenstelling tot eerdere berichtgeving). Aanvang: 19.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via website en aan de kerk.

robustelly 4

Robustelly 250 jaar jong

In Helmond wordt dit jaar een feestje gevierd want het Robustelly-orgel in de St. Lambertuskerk is jarig. Het instrument werd 250 jaar geleden gebouwd voor de abdij van Averbode (B) door Guillaume Robustelly. 50 jaar later, in 1822 kwam het orgel naar de St. Lambertuskerk in Helmond. Eigenlijk dus een dubbel feestje.

Het Robustelly orgel geniet een grote faam in binnen- en buitenland vanwege het bijzondere karakter: de vele originele registers van Robustelly maken het mogelijk om de brede Franse Klassieke muziek heel authentiek te doen klinken. Bovendien geven de wijzigingen die orgelmaker Smits in 1862 doorvoerde, het orgel een nog grotere bandbreedte voor literatuur en improvisatie.

Nog steeds heeft het orgel een stevige functie binnen de liturgie van de St. Lambertuskerk; daarnaast is het bij het grote publiek bekend geworden door de jaarlijkse concertseries en de laatste twaalf jaren ook door de marktbespelingen op zaterdagen. Niet te vergeten zijn de vele radio-opnames welke door Nederlandse omroepen van het instrument in de loop der jaren werden gemaakt, evenals de talrijke cd- en lp-opnames en recentelijk de Youtube-serie "Robustelly in beeld".

Waar we in Helmond best wel trots op zijn, is dat het orgel een fraaie ranking heeft op lijst van mooiste Nederlandse orgels. En inderdaad, die uniciteit van dit prachtige orgel wordt daarmee onderstreept. En parochie en stad koesteren dit mooie instrument als klinkend cultureel erfgoed, van lokale en nationale importantie.

Het feest gaat gevierd worden met een klinkende jubileumserie, de gebruikelijke marktbespelingen, de traditionele Muziek voor Advent en Kerst, twee workshops voor amateur-organisten en 2 orgelspeeldagen.

 

Jubileum zomerserie 2022

IMGP2095Bij de organisatie van de jubileum zomerserie is de Robustelly Society afgestapt van het idee dat alle concerten op zondagavond moeten plaatsvinden. De eerste vier concerten (vóór de zomerstop) zijn op vrijdagavond; de laatste drie (na de zomerstop) op zondagavond. In alle gevallen is de aanvangstijd 19:30 uur, met uitzondering van het openingsconcert dat om 20:00 uur begint. Ook is besloten om met ingang van 2022 niet meer te collecteren bij de uitgang, maar voor alle concerten een vaste toegangsprijs te vragen.

De toegangsprijs is € 10,- tenzij anders vermeld
Aanvang 19:30 uur.

Vrijdag 27 mei 2022 20:00u
Jan van de Laar (stadsorganist Helmond), orgel m.m.v. de sopranen Klaartje van Veldhoven en Aldona Bartnik
N.B. Aangepaste aanvangstijd
Concert in samenwerking met Lambertus Concerten
Toegang € 15,-; kaartverkoop uitsluitend via de website van Lambertus Concerten

Vrijdag 3 juni 2022
Dorien Schouten, orgel

Vrijdag 17 juni 2022
Ben van Nespen, orgel

Vrijdag 1 juli 2022
Leon Berben, orgel

Zondag 4 september 2022
Bart Jacobs, orgel

Zondag 18 september 2022
Leo van Doeselaar, orgel

Zondag 2 oktober 2022
Afsluitingsconcert door Jan van de Laar (stadsorganist Helmond), orgel m.m.v. hoornensemble Capricorno
Toegang € 10,-

Marktbespelingen op zomerzaterdagen in 2022

IMGP2095Ook bij de marktbespelingen is er iets veranderd ten opzichte van voorgaande jaren: de bespelingen vinden eens in de 2 weken plaats, en beginnen voortaan om 11:00 uur.

Orgelbespeling door stadsorganist Jan van de Laar, tenzij anders vermeld.
Aanvang 11.00 uur; de toegang is gratis met vrije gave na afloop.

Zaterdag 14 mei
Zaterdag 28 mei
Zaterdag 11 juni
Zaterdag 25 juni
Zaterdag 9 juli
Zaterdag 23 juli
Zaterdag 27 augustus 
Zaterdag 10 september 
Zaterdag 24 september 
Zaterdag 8 oktober  

Workshop voor amateur-organisten

IMGP2095De Robustelly Society Helmond geeft amateur-organisten de gelegenheid om deel te nemen aan workshops die gegeven zullen gaan worden door twee vooraanstaande docenten. Er is plaats voor telkens 8 deelnemers en de aanmelding gaat via de website van de Robustelly Society op basis van volgorde van inschrijving.

Zaterdag 18 juni 2022 door Leon Berben

Centraal staat het werk van P. Cornet, A. van den Kerkckhoven, J. Bull, Carolus Luython, Liber Frattrum Cruciferorum, J. Titelouze en F. Couperin.

Zaterdag 1 oktober 2022 door Bart Wuilmus

Met aandacht voor het werk van A. van den Kerckhoven, M. van den Gheyn, J. La Fosse, J. Boutmy, L. Chaumont, F. Couperin, L.-N. Clérambault, J.-A. Guilan. J.-F. Dandrieu, J.-N. Lemmens en C.F. Van den Bogaert.

De workshops zijn van 10:30 tot 15:30 uur. De kosten bedragen per workshop € 45,00. Lunch en koffie / thee zijn hierbij inbegrepen.

Inschrijf formulier

Open speeldagen voor amateur-organisten

IMGP2095Regelmatig ontvangt de Robustelly Society Helmond verzoeken om het Robustelly orgel te mogen bespelen. Om hieraan tegemoet te komen, bieden wij de mogelijkheid om op twee open speeldagen zelf aan de klavieren plaats te nemen. Geen instructie, maar zelf bezig met het orgel en genieten van de schitterende stemmen.

Op de twee speeldagen zijn er tijdsloten van 30 minuten gepland waarin men het orgel kan bespelen. Inschrijving gaat op volgorde van aanmelding; er kunnen voorkeurssloten worden gekozen waarmee we zoveel mogelijk rekening houden. Men kan zich voor beide dagen inschrijven, maar we willen proberen zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te geven om het orgel te bespelen en kunnen dus niet beloven dat men op beide dagen terecht kan.

De Open Speeldagen zijn:

Zaterdag 4 juni 2022 van 10:00 - 16:30

Zaterdag 10 september 2022 (Open Monumentendag) van 12:00 - 16:30
(ivm marktbespeling pas vanaf 12:00u)

De tijdsloten starten steeds op het hele uur. De kosten bedragen per tijdslot € 15,00. Inmiddels is het niet meer mogelijk om nog in te schrijven voor de open speeldagen.