Het jubileumjaar van “Robustelly, 250 jaar jong” zal op zondag 2 oktober aanstaande worden afgesloten met een heel bijzonder concert in de St. Lambertuskerk van Helmond. In de afgelopen maanden werd door de Robustelly Society Helmond op een bijzondere wijze aandacht gegeven aan het feit dat het prachtige orgel 250 jaar geleden werd gebouwd voor de abdij van Averbode door Guillaume Robustelly en dat het in 1822 naar Helmond werd verplaatst naar de St. Lambertuskerk. Stond vooral het beroemde orgel centraal in de programma’s van de Zomerserie, op zondag 2 oktober zullen negen hoornisten samen met het  Robustelly-orgel een fantastisch themaprogramma uitvoeren. De professionele hoornisten maken nagenoeg allen deel uit van symfonieorkesten uit Nederland en staan onder leiding van Herman Jeurissen. Stadsorganist Jan van de Laar neemt het orgel-aandeel voor zijn rekening.

Speciaal voor dit concert maakte Herman Jeurissen bewerkingen voor uitgebreid hoornensemble en orgel. De combinatie van zoveel hoorns met de kleurrijke klanken van ‘Robustelly’ zullen iedere bezoeker verrassen: Jeurissen is er in geslaagd om in zijn arrangementen de koperklanken met die van het orgel op ongekende wijze te laten versmelten.

Het programma heeft als thema “Rondom César Franck en Anton Bruckner” Deze twee grote componisten uit de 19e eeuw waren beide organist en praktisch tijdgenoten van elkaar: César Franck leefde van 1822 – 1890 en Anton Bruckner van 1824 – 1896. César Franck werd geboren in het jaar dat het Robustelly-orgel naar Helmond kwam. Waar Franck een uitgebreid repertoire voor orgel componeerde, deed Bruckner dat nagenoeg niet. Wel gebruikten zij beiden symfonische uitgangspunten in hun composities, werden ze beiden sterk beïnvloed door de vernieuwingen van Richard Wagner en huldigen zij beiden het motto: “het orgel is mijn orkest”

Het uitgebreide, unieke programma is verdeeld in twee blokken en daarom ook voorzien van een pauze met koffie en thee. Tenslotte is het heel speciaal concert! Speciaal, ook vanwege de bewerkingen die Herman Jeurissen maakte van alle stukken die met hoorn(s) en orgel worden uitgevoerd. Het repertoire varieert van weldadig kalme en romantische werken tot virtuoze en indringende muziek: de akoestiek van de kerk wordt volop gebruikt! In het programma zijn ook originele stukken opgenomen voor orgel-solo van César Franck, terwijl van Bruckner er een virtuoze bewerking uit diens Nulte Symphonie is geprogrammeerd.

De professionele tak van het hoornensemble Capricorno bestaat uit de volgende hoornisten:

 • Mees Vos
 • Lia Olthoff
 • Marielle van Pruijssen
 • Hendrik Marinus
 • Margreet Mulder
 • Kirsten Jeurissen
 • Lucas Jansen
 • Yeonji Yu

Jan van de Laar is de organist en de algehele leiding is in handen van Herman Jeurissen.

De toegang bedraagt € 10,00 (in tegenstelling tot eerdere berichtgeving). Aanvang: 19.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via website en aan de kerk.

Concerten op het Robustelly orgel

Robustelly 250 jaar jong

robustelly 4

In Helmond wordt dit jaar een feestje gevierd want het Robustelly-orgel in de St. Lambertuskerk is jarig. Het instrument werd 250 jaar geleden gebouwd voor de abdij van Averbode (B) door Guillaume Robustelly. 50 jaar later, in 1822 kwam het orgel naar de St. Lambertuskerk in Helmond. Eigenlijk dus een dubbel feestje.

Het feest gaat gevierd worden met een klinkende jubileumserie, de gebruikelijke marktbespelingen, de traditionele Muziek voor Advent en Kerst, twee workshops voor amateur-organisten en 2 orgelspeeldagen.

 • De concerten in de zomerserie vinden niet meer uitsluitend plaats op zondagavond. De concerten vóór de zomerstop zijn op vrijdagavond; de concerten na de zomerstop op zondagavond.
 • Aanvangstijd van alle concerten is 19:30.
 • Met ingang van 2022 wordt er toegang geheven: voor normale concerten bedraagt de toegang € 10,-; voor concerten "Orgel Plus" bedraagt de toegang € 15,-.

 

Zomerserie 2022

Bij de organisatie van de jubileum zomerserie is de Robustelly Society afgestapt van het idee dat alle concerten op zondagavond moeten plaatsvinden. De eerste vier concerten (vóór de zomerstop) zijn op vrijdagavond; de laatste drie (na de zomerstop) op zondagavond. In alle gevallen is de aanvangstijd 19:30 uur. Ook is besloten om met ingang van 2022 niet meer te collecteren bij de uitgang, maar voor alle concerten een vaste toegangsprijs te vragen.

De toegangsprijs is € 10,- tenzij anders vermeld
Aanvang 19:30 uur.

Geplande activiteiten

 • Concert voor orgel en hoorn-ensemble - onder voorbehoudzo. 2 okt, 2022 (19:30 - 20:30)Zomerserie 2022De Robustelly Society is van plan om de jubileumserie 2022 af te sluiten met een bijzonder feestelijk concert voor orgel en hoorn-ensemble. Stadsorganist Jan van de Laar zal samen met het hoorn-ensemble Capricorno muziek van César Franck en Anton Bruckner uitvoeren. Op dit moment wordt er nog hard gezocht naar voldoende sponsoring om dit feestelijk slotconcert mogelijk te maken, en is deze aankondiging nog onder voorbehoud. We hopen u zo spoedig mogelijk te kunnen laten weten dat we de zomerserie spetterend gaan afsluiten, samen met hoorn-ensemble Capricorno