Orgelconcert door Paul de Maeyer
Paul de Maeyer
Paul de Maeyer is een internationaal gereputeerd Belgisch concertorganist. Hij wordt regelmatig gevraagd voor zijn levendige improvisaties en originele programma’s. Daarnaast werkt hij als docent creatieve orgel - en klaviercultuur. Hij laat zich inspireren door historische instrumenten en zoekt voortdurend naar vernieuwing in kleuren, bezettingen en combinaties met andere kunsten. Hij werd geboren te Halle in Vlaanderen (België) in 1964 en is werkzaam te Gent. Hij studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven af voor orgel, muziekgeschiedenis en muziekdidaktiek. Aan het Conservatorium te Utrecht behaalde hij het solistendiploma voor orgel bij Reitze Smits. Hij volgde meerstercursussen onder meer voor orgel en improvisatie bij Hans Van Nieuwkoop, Ewald Kooiman, Jos Van Immerseel, Michel Chapuis en Thierry Escaich.
Als organist, improvisator en begeleider nam hij CD’s op met werk van Johann Sebastian Bach, een geïmproviseerde “Toermalijnsymfonie”, dubbelimprovisaties met gitaar, 2 orgels en cello. Hij was te gast op orgelfestivals in België, Frankrijk, Italië, Noorwegen, Nederland, Spanje, Zwitserland en de Verenigde Staten. Hij verleende zijn samenwerking aan projecten met diverse orkesten, koren, dans, beeldhouwwerk, theater en poëzie, stille film, beiaard, draaiorgel, volksmuziek, orgelpresentaties en -inhuldigingen, improvisatie-estafettes, orgelsymfonieën, concerti, barokcantates, marionettenopera, gregoriaans, koorimprovisatie en gespecialiseerde opleidingen orgelspel en -literatuur voor buitenlandse studenten rond het orgelpatrimonium van de lage landen.
Zijn repertoire omvat een groeiende selectie originele orgelmuziek vanaf de middeleeuwen tot vandaag, van de Codex Faenza over Bach, Liszt, Franck, Widor, Vierne en Messiaen tot de creatie van de nieuwste muziek, waarbij de keuze bepaald wordt door een diepgaande studie van de stijl en de mogelijkheden van het orgel waarop de muziek klinkt. Er wordt steeds voldoende tijd uitgetrokken om het instrument zo goed mogelijk te “lezen”, te beluisteren en te verstaan.
Zijn talrijke solo-improvisatieconcerten zijn telkens nieuw en bevatten referenties naar de Europese muziekliteratuur, de folklore, het liturgische tijdeigen, programmatische beelden, natuurelementen en eigen ontworpen thema's die uit het instrument in kwestie worden gehaald. Paul De Maeyer promoot de orgelkunst actief onder andere door medewerking aan de uitbouw van Vlaamse orgeldagen en een bloeiend muziekleven met lessen en concerten in Gent. Nadere studie van diverse aspecten van orgelbouwkunde door contacten met onder andere orgelontwerper en intonateur Hans Brink, leidden tot een grondige studie van de registratiekunst. Paul De Maeyer is als liturgisch organist werkzaam in de Sint-Stefanuskerk van het augustijnenklooster te Gent. Daarnaast is hij docent orgel, begeleidingspraktijk, improvisatie en concertcoaching aan de Stedelijke Academie de Kunstbrug en het Conservatorium te Gent.
Programma:
City Lights is een stomme film uit 1931onder regie van Charlie Chaplin. The Circus(1928) was Chaplins laatste film voor de introductie van de geluidsfilm. Deze verdrong al snel de stomme film. Chaplin kreeg het door zijn grote prestige in Hollywood toch voor elkaar om, drie jaar nadat de geluidsfilm voor het eerst werd gebruikt, City Lights als stomme film te maken (op de muziek en de artistieke en financiële controle over zijn werk na). Daarnaast wordt er bij de opening kort een dialoog gebruikt.
Chaplin stond bekend als perfectionist. Hij deed sommige scènes vaker over dan andere regisseurs zouden hebben gedaan. Hij ontsloeg Virginia Cherrill en maakte de film opnieuw met Georgia Hale, zijn tegenspeelster van The Gold Rush (1925). Dit bleek, zelfs met zijn budget, te duur te zijn, waardoor hij was gedwongen Cherrill opnieuw aan te nemen. Hoewel stomme films uit de mode waren werd de film een groot succes en een van Chaplins eigen favorieten.
Chaplin speelt een dakloze zwerver, The Tramp. Op straat ontmoet hij een arme, blinde bloemenverkoopster en wordt onmiddellijk verliefd op haar. Zij ziet hem aan voor een miljonair. Omdat hij haar niet wil teleurstellen, houdt hij de schijn op. Ondertussen redt hij een dronken miljonair die zelfmoord wilde plegen. De miljonair is hem zeer dankbaar en wordt goede vrienden met hem. Wanneer hij echter nuchter wordt, kan hij zich de vagebond niet meer herinneren. Deze doet ondertussen klusjes om een operatie voor de blinde vrouw te kunnen betalen zodat zij haar gezichtsvermogen terug kan krijgen. Zo wordt hij straatveger en doet hij mee aan een bokswedstrijd.
Uiteindelijk betaalt de miljonair de zwerver duizenden dollars waarmee hij de operatie wil betalen. Alles loopt echter weer mis: wanneer de miljonair nuchter wordt, houdt hij de zwerver voor een dief. Deze weet het meisje toch nog het geld te geven. Hij zegt dat hij op vakantie gaat, vlak voordat hij gearresteerd wordt en voor een aantal maanden de gevangenis in moet.
De slotscène wordt door velen gezien als de meest ontroerende van de filmgeschiedenis. De vagebond is vrij en gaat naar de straat waar de bloemenverkoopster, die inmiddels kan zien, een bloemenwinkel bezit. Elke keer als een miljonair haar winkel binnenstapt, vraagt ze zich af of hij de gulle man is die haar hielp. Wanneer de vagebond haar ziet, laat hij zijn bloemen vallen. De vrouw raapt ze voor hem op en wanneer ze zijn hand aanraakt, realiseert ze zich wie hij is.