Concerten op het Robustelly orgel

Robustelly meer dan 250 jaar jong

robustelly 4

Na het jubileumjaar 2022 organiseert de Robustelly Society ook voor het jaar 2023 weer een concertprogramma met daarin de Zomerserie en de Marktbespelingen, waarbij het orgel van Guillaume Robustelly uit 1772 centraal zal staan. Wij zijn altijd weer trots om dit prachtige instrument aan luisteraars en bezoekers van de Helmondse St. Lambertuskerk te kunnen presenteren: het instrument is immers het boegbeeld van het klinkend historisch erfgoed van de stad. Een instrument met een provinciale, nationale en zelfs internationale uitstraling en importantie.

Wij zijn de trotse ambassadeurs van dit mooie instrument en daarom bieden wij u ook dit jaar alle gelegenheid naar dit instrument te komen luisteren, te genieten en te ervaren. Een belevenis en een bezinning bij de zaterdagse Markt bespelingen en een breed scala aan programmering in de Zomerserie.

De concerten in de zomerserie vinden weer als vanouds plaats op zondagavond.

  • Aanvangstijd van alle concerten is 19:30.
  • Met ingang van 2022 wordt er toegang geheven: voor alle concerten bedraagt de toegang € 10,-.

 

 

Zomerserie 2023

In 2023 zullen de concerten als vanouds weer plaatsvinden op zondagavond, wel met de aangepaste aanvangstijd. Wel is besloten om met ingang van 2022 niet meer te collecteren bij de uitgang, maar voor alle concerten een vaste toegangsprijs te vragen.

De toegangsprijs is € 10,- tenzij anders vermeld
Aanvang 19:30 uur.

Geplande activiteiten

  • Orgelconcert door Ruud Huijbrechtszo. 4 juni, 2023 (19:30 - 20:30)Zomerserie 2023Ruud Huijbregts studeerde aan het Brabants Conservatorium te Tilburg orgel bij Hub.Houët en Bram Beekman, klavecimbel bij Gerard Dekker en koordirectie bij Jan Boogaarts en Cees Rotteveel. Verder volgde hij nog diverse cursussen en masterclasses o.a. bij Luigi Tagliavini, Albert de Klerk en Kamiel d’Hooghe (orgel) en Joop van Zon (orkestdirectie). Hij is op verschillende terreinen actief: als organist, klavecinist/continuospeler en als koordirigent gaf hij vele concerten in binnen en buitenland, en verzorgde hij diverse radio- en televisie- en CD-opnamen. In 2006 verscheen een CD met het complete werk van Herman Hollanders, die in de vroege 17e eeuw o.a. organist was van de Eindhovense Catharinakerk. 
  • Orgelconcert door Jeroen Follonzo. 18 juni, 2023 (19:30 - 20:30)Zomerserie 2023Jeroen Follon (° 1990) begon zijn muziekopleiding aan de muziekacademie van Neerpelt bij Joost Vermeiren. In 2013 behaalde hij met onderscheiding zijn masterdiploma aan Luca School of Arts te Leuven. Hij studeerde hoofdvak orgel in de klas van Luk Bastiaens en Reitze Smits. Daarnaast volgde hij o.a. contrapunt bij Ludo Claesen, klavecimbel bij Kris Verhelst en piano bij Régine Willems. Om zich te verdiepen in diverse stijlen volgde hij masterclasses in het buitenland bij gerenommeerde muzikanten als Louis Robilliard en Jean-Baptiste Robin. In 2008 werd hij eerste laureaat van de wedstrijd ‘Dexia Classics’. Deze prijs behaalde hij in de kathedraal van Brussel.
  • Orgelconcert door Willeke Smitszo. 18 juni, 2023 (19:30 - 20:30)Zomerserie 2023Willeke Smits is organist van de Hooglandse Kerk in Leiden. Ze is de vaste bespeler van het monumentale De Swart-Van Hagerbeerorgel en het laat 19e-eeuwse Father Willisorgel. Tot medio 2018 was Willeke cantor-organist van de Tuindorpkerk in Utrecht, waar ze het monumentale Ruprechtorgel van de Tuindorpkerk bespeelde. Willeke studeerde orgel bij Kees van Houten en Reitze Smits, kerkmuziek bij Bernard Winsemius en koordirectie bij Krijn Koetsveld aan het Utrechts Conservatorium. Daarna deed ze vervolgstudies in koordirectie bij Joop Schets en piano bij Geoffrey Madge. Ze nam deel aan concoursen in Arnhem, Leiden en Nijmegen en in 2017 was Willeke finalist van de 'International Sweelinck Competition' in Amsterdam en Haarlem. Sinds kort volgt Willeke improvisatielessen bij Bert van de Brink.
  • Orgelconcert door Geerten van de Weteringzo. 27 aug, 2023 (19:30 - 20:30)Zomerserie 2023Organist Geerten van de Wetering (1985) weet met veelzijdige programma’s en samenwerkingen het orgel aan een breed publiek te presenteren. Naast optredens als solist combineert hij het orgel regelmatig met andere kunstvormen, zoals film, dans, elektronische muziek of video-art. Improvisatie en hedendaagse muziek vormen een belangrijk onderdeel van zijn spel. In 2018 won hij het Internationaal Improvisatieconcours Haarlem, eerder was hij finalist bij improvisatieconcoursen in Schlägl (O) en Westfalen (D). Geerten werkte mee aan tientallen premières van nieuwe werken, zowel solo als in ensembleverband, van o.a. Kate Moore, Klaas de Vries, Oene van Geel en Willem Boogman. Hij is als organist verbonden aan het Herz Ensemble en de Residentie Bach Ensembles, waarmee hij o.a. de maandelijkse Bachcantatediensten in de Kloosterkerk uitvoert. Geerten concerteert in binnen- en buitenland en werkt geregeld mee aan radio- en CD-opnames. CD’s waarop zijn spel te horen is werden in de pers enthousiast ontvangen. Ook componeert hij, recent zijn enkele werken van hem uitgegeven.
  • Orgelconcert door Pieter Dirksenzo. 10 sept, 2023 (19:30 - 20:30)Zomerserie 2023Pieter Dirksen geeft recitals op klavecimbel en orgel en speelt continuo in diverse ensembles. Hij studeerde muziekwetenschap en publiceerde een groot aantal artikelen en edities op het gebied van de barokke muziek. Hij promoveerde in 1996 cum laude op een proefschrift over de klaviermuziek van Jan Pieterszoon Sweelinck. De handelsuitgave van deze studie verscheen in 1997 en werd onderscheiden met een Praemium Erasmianum. In het Sweelinck-jaar 2021 verscheen een veelgeprezen algemene studie over het leven en werk van deze componist.
  • Orgelconcert door Jan van de Laarzo. 24 sept, 2023 (19:30 - 20:30)Zomerserie 2023Jan van de Laar (1955) behaalde het diploma solospel orgel met onderscheiding van muzikaliteit aan het Utrechts Conservatorium. Vervolgens studeerde hij clavecimbel en piano. Jan van de Laar volgde cursussen bij o.m. Anton Heiller (Bach) en Ewald Kooiman (oudfranse muziek). Hij nam deel aan interpretatiecursussen voor oude muziek bij Alan Curtis en William Christie te Innsbruck. Als organist en dirigent is Jan van de Laar sinds 1976 verbonden aan de St. Lambertuskerk te Helmond waar hij het historische orgel van Guilaaume Robustelly uit 1772 bespeelt. Verder is hij actief als dirigent van het koor Nuove Musiche.

 

Marktbespelingen in 2023

Ook dit jaar kunt u weer genieten van een muzikaal intermezzo tijdens uw marktbezoek. Marktbespelingen beginnen als altijd op zaterdagmorgen om 11:00.

Geplande activiteiten