robustelly 4

Robustelly 250 jaar jong

In Helmond wordt dit jaar een feestje gevierd want het Robustelly-orgel in de St. Lambertuskerk is jarig. Het instrument werd 250 jaar geleden gebouwd voor de abdij van Averbode (B) door Guillaume Robustelly. 50 jaar later, in 1822 kwam het orgel naar de St. Lambertuskerk in Helmond. Eigenlijk dus een dubbel feestje.

Het Robustelly orgel geniet een grote faam in binnen- en buitenland vanwege het bijzondere karakter: de vele originele registers van Robustelly maken het mogelijk om de brede Franse Klassieke muziek heel authentiek te doen klinken. Bovendien geven de wijzigingen die orgelmaker Smits in 1862 doorvoerde, het orgel een nog grotere bandbreedte voor literatuur en improvisatie.

Nog steeds heeft het orgel een stevige functie binnen de liturgie van de St. Lambertuskerk; daarnaast is het bij het grote publiek bekend geworden door de jaarlijkse concertseries en de laatste twaalf jaren ook door de marktbespelingen op zaterdagen. Niet te vergeten zijn de vele radio-opnames welke door Nederlandse omroepen van het instrument in de loop der jaren werden gemaakt, evenals de talrijke cd- en lp-opnames en recentelijk de Youtube-serie "Robustelly in beeld".

Waar we in Helmond best wel trots op zijn, is dat het orgel een fraaie ranking heeft op lijst van mooiste Nederlandse orgels. En inderdaad, die uniciteit van dit prachtige orgel wordt daarmee onderstreept. En parochie en stad koesteren dit mooie instrument als klinkend cultureel erfgoed, van lokale en nationale importantie.

Het feest gaat gevierd worden met een klinkende jubileumserie, de gebruikelijke marktbespelingen, de traditionele Muziek voor Advent en Kerst, twee workshops voor amateur-organisten en 2 orgelspeeldagen.